Dinner malam ni..Harap dapat buncitkan perut suami.hehehe
Sambal tu aku buat sambal kosong ja...guna 6biji bawang kecik,2biji bawang putih..tumbuk kasar n tumbuk sekali dgn ikan bilis sikit.tumis sampai naik bau..minyak letak banyak sikit dalam 5sudu..cabai giling letak dalam 1sudu setengah.letak ayaq..api palig kecik n biaq masak n pecah minyak.
Dah pecah minyak buh air asam,gula garam.masak sikit lagi n tutup api.
Ayam aku buay ayam berempah xdak daun kari.hat ni buat pala ja..aku pun xtau macamananak buat seqedak dia macam dekat kedai..
Aku blend bawang putih,bawang kecik,halia,serai...pastu gaul dengan ayam..aku buh jintan putih dgn jintan maneh n garam..gaul sekali dengan teloq..n tepung jagung.Tapi dia xjadi berkerak2 pun...aku perap dua jam.xda kerak tapi ayam tu bila dah siap masak rasa la bahan perap tu..
Kacang buncis goreng udang ni pej mata boleh buat..main buh ja..hahahaa..bawang putih aku ketuk kasar..buh minyak ..n tumis..pastu masuk kacang buncis..gaul2..masuk telur..telur dah separuh masak masuk udang yang aku potong kecik-kecik..buh gula buh garam siap!
Jom makan!
Sambal tu aku buat sambal kosong ja...guna 6biji bawang kecik,2biji bawang putih..tumbuk kasar n tumbuk sekali dgn ikan bilis sikit.tumis sampai naik bau..minyak letak banyak sikit dalam 5sudu..cabai giling letak dalam 1sudu setengah.letak ayaq..api palig kecik n biaq masak n pecah minyak.
Dah pecah minyak buh air asam,gula garam.masak sikit lagi n tutup api.
Ayam aku buay ayam berempah xdak daun kari.hat ni buat pala ja..aku pun xtau macamananak buat seqedak dia macam dekat kedai..
Aku blend bawang putih,bawang kecik,halia,serai...pastu gaul dengan ayam..aku buh jintan putih dgn jintan maneh n garam..gaul sekali dengan teloq..n tepung jagung.Tapi dia xjadi berkerak2 pun...aku perap dua jam.xda kerak tapi ayam tu bila dah siap masak rasa la bahan perap tu..
Kacang buncis goreng udang ni pej mata boleh buat..main buh ja..hahahaa..bawang putih aku ketuk kasar..buh minyak ..n tumis..pastu masuk kacang buncis..gaul2..masuk telur..telur dah separuh masak masuk udang yang aku potong kecik-kecik..buh gula buh garam siap!
Jom makan!
Comments