Skip to main content

Juadah Berbuka Puasa --- Homemade Chicken Pamigiana.

Hye


Chicken parmigiana ni aku pernah makan 4x.
3kali SR..sekali dekat the sumbs.

So teringin gila nak makan..haritu aku beli ayam yang dah siap dibuang tulang.

9keping paha ayam y dah xda tulang tu Rm24.
Setengah kilo serbuk roti Rm3.70
Mozarella cheese 150g Rm11
Tepung serbaguna Rm5
Telur 3biji Rm2.50
Seasoning flakes Rm12

Serius..sedap!
Dia ada untuk steak juga..

Mozzarela..
Ni paling murah ..
Hahaha

Tepung serbaguna.
Dh siap ada garam gula..
Xyah pikir banyak dah.

~~~~~~~~
Resepi chicken pamigiana mudah dan sedap.

Tepung serbaguna

Perapan ayam + telur 3biji.
Mula tu perap dulu dalam 3-4jam.
Nak dekat masak baru pecahkan telur.
Guna semua telur.

Gaul dengan telur sampai mesra.

Masuk dalam tepung serbaguna.
Bagi rata dan mesra.

Lepas tu celup balik dalam bekas telur tu.
Gaul mesra dengan telur.

Terus masukkan dalam serbuk roti.
Gaul sampai rata.

Masukkan dalam api yang panas.
Goreng sampai masak.
Kena pandai adjust api.
Sebab salutan ni tebal.
Minyak kena betul-betul panas.
Dh masuk ayam,baru slowkan api.
Tapi jangan slow sgt..jgn api besar..
Gittewwww..

Bila dah goreng n ayam masak elok.
Ketepikan.

Jom buat sos pula.

Resepi sos parmigiana.
Sos bolognese kimball cendawan.
Bawang besar(dadu)
Tomato(dadu)

Panas minyak sikit,masukkan bawang besar dgn tomato. Agak layu,masuk sos bolognese kimball flavor cendawan tu..
Tambaj sedikit air.
Garam
Sos tomato 
Gula.

Masak sampai sos agak pekat,siap!

~~~~~

Untuk sayur pula,aku rebus..

Didihkan air,masukkan kiub ayam.
Air dah mendidih,masukkan sayur.
Tunggu sampai sayur masak.
Angkat dan toskan.

~~~~~~

Ambil ayam letak dalam tray,
Sapu sos bolognese atas ayam dan tabur cheese sampai tutup sos.
Kalau suka tebal,letak tebal.
Kalau suka cheese nipis,letak nipis.

Panaskan oven dalam 5minit,api atas sahaja.
180c.

Masukkan tray tadi,bakar la sampai agak cheese tu nice.

~~~~~
Dalam pinggan susun sayur yang dh ditos tadi.
Kentang goreng instant letak dekat tempat y uoll nk letak ayam.

Atas kentang,letak lebihan sos bolognese tu.
Pastu terus letak ayam atas kentang yang ada sos tu.
Kalay dkt instagram boleh refer #piyahmasak
Sebab aku ada share video..

Tabur pasley flakes..
Picit sos cili dekat tepi..
Ngap!!!
Hahahahha


Bye.













For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Popular posts from this blog

Resepi Bakso Simple Tapi Sedap.

Hye Baru buat bakso harini..haritu kan cakap nak buat,tapi xbuat disebabkan xbeli buah keras tu.hahaha.. Aku style kalau nak masak kena cukup bahan..kalau x ..xpuas hati woooo... So ikut resepi yang kawan aku bagi,dia salin sambil bcakap dengan maid dia lombok tu..so xlengkap. aku xtau nak agak bawang..3x masak sup saja wei..sebab 2x tu aku xpuas hati dengan rasa dia.. Aku bab masak memang gigih hahahha.. Bahan untuk sup. Ni untuk 1st sup yang xjadi.. Pastu aku buat second sup aku kurangkan bahan sup dia tu.. Pun xpuas hati sebab bawang aku terlebih. Kali ketiga..jadi..so aku ikut resepi ketiga ni la.. Daging(potong kecik-kecik) Bawang putih 1ulas* Bawang merah 2ulas* Lengkuas(setengah inci)* 1 Kayu manis* 1 Buah keras* 1 Buah pelaga* 1 Bunga lawang* 2 cengkih* Sedikit biji ketumbar** Sedikit lada putih** Sedikit lada hitam** Daun sup Daun bawang 14biji Bebola daging(brand figo) Blend semua bahan yang bertanda * sampai halus...

Personal Trainer Untuk Perempuan Di Sungai Petani.

Hye, assalamualaikum. Personal trainer di Sungai Petani, Kedah. Train perempuan sahaja. Harga pakej ; RM400 12sesi. RM1190 36sesi. RM2600 84sesi. Fees gym ; RM6/ entry tanpa limit masa. Gym di Amanjaya. Boleh ikut waktu & hari yang kita nak. 1 to 1 / with buddies. Setiap sesi 45-1jam. Dan 100% akan ada result bila konsisten train dengan April. Inilah Team April. Kami HIIT dalam kumpulan 2x seminggu. Ini April. Personal trainer aku.  For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com

Review & Kos Bersalin Di Hospital Swasta : Hospital Pantai Sungai Petani Tahun 2020.

Hye, assalamualaikum. Aku dah tau, kalau cerita pasal bersalin mesti akan ada yang tanya berkenaan kos bersalin. Bersalin di mana..Yang follow Facebook or instagram dah tau yang aku bersalin kalini di swasta sebab fobia dengan hospital kerajaan/separa kerajaan time bersalin 8tahun lalu. Aku dengan Eli menabung. Ikutkan plan kami nak menabung sampai 11k+, tapi dah bersalin awal, tabung sempat penuh dalam Rm6500k ja. Selamat aku tak kena E-czer. Kami survey pakej bersalin antara 2 tempat. 1 hospital Pantai, 1 wisma. Paling murah semestinya Wisma la. Tapi ada pro & cont dia. Macam wisma, makanan tak disediakan. Hospital makanan 3x sehari + 2 hi tea. Beza harga around 1k juga. Lepas tu wisma tu tak ada E-czer. Macam hospital ada. Hospital E-czer dalam 11-12k.  —————- Aku ambil pakej czer di Hospital Pantai Sungai Petani. Dia ada banyak rate. Ikut pada kita pilih bilik apa. Macam aku, pilih bilik Single Room. So kena bayar RM6500. Sebelum check in bilik, kena bayar cash Rm6500 sebab...