Hye, assalamualaikum. Nak share resepi maggi kari yang sedap! Dan aku akan ajar sekali cara nak bagi maintain telur kuning goyang & kuah tak jadi bertelur.
Resepi Magg kari ;
Maggi kari (brand maggi sahaja)
Telur ayam 1biji
Air 2cawan (atau agak sendiri)
Sawi 1batang
Bawang kecik /bawang ros 1ulas
Bawang putih 1ulas
Limau nipis 1hiris
Cabai melaka 2pcs
Minyak masak 1-2sudu besar
Bawang goreng sahimi
Cara nak masak ;
Panaskan minyak, tumis bawang ros, bawang putih dan cabai melaka. Api slow ja ok. Agak kuning n garing, masuk perencah kari. Kacau sampai mesra.
Masuk air. Api maintain slow. Dan biar sampai mendidih. Kecilkan api ke api yang paliiiiiiiinnnnnngggggggggg kecik, masuk maggi dan pecahkan telur dekat 1bahagian ja (makesure masa pecahkan telur tu, rendahkan tangan ok). Agak 1minit, besarkan api & buh sawi.
Cukup lagi 1minit, tutup api. Perahkan limau nipis. Dan tabur bawang goreng Sahimi. Perhhhh! Sedap oi!
—————
Kuah ampa confirm tak akan jadi bertelur or pekat sebab telur putih kecamuk. Follow resepi ni n tips aku tu, confirm kuah kari ampa jadi jernih elok. Telur oren masih goyang-goyang inul. Sedapppppp!
Masak maggi version macamni + sambil tengok cerita korea.. serius feeling tahap maksimum! 😂😆
Selamat mencuba. Bye!
For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Comments