Hye,assalamualaikum. Harini nak share resepi moi berlauk dengan kangkung goreng belacan yang simple tapi sedap! Resepi ni aku buat untuk berniaga, ampa kalau nak follow n nak buat jual pun boleh. Insyallah sedap dan cara nak buat dia senang.
Untuk moi kita kena ada ;
Beras
Air
ayam (bahagian isi)
Serai
Halba
Rebus ayam sampai air ayam keluar habis & isi ayam tu jadi kering. Pastu ketepikan ayam. Masukkan beras, serai & halba dalam air rebusan ayam.
Masak sampai beras jadi moi, api kena slow tau. Masuk garam. Siap.
Untuk kangkung goreng belacan ;
Kangkung
Ikan bilis
Cabai hidup merah
Cabai melaka
Belacan
Gula kabung
Bawang putih
Bawang merah/bawang ros
Garam
Kicap masin
Mushroom seasoning
Minyak masak
Sedikit air
Bawang putih, bawang merah, cabai hidup, cabai melaka, ikan bilis, belacan, gula kabung di blend sampai lumat atau separa lumat.
Panaskan minyak, masuk bahan blend. Api kena slow tau. Masak sampai pecah minyak & air bawang semua kering. Masuk kangkung dan sedikit air.
Gaul sampai mesra, masukkan mushroom seasoning dan garam dan kicap. Mesra elok, tutup api. Siap.
**Kalau nak kangkung goreng belacan ampa pedas berdesing, bawang putih n bawang merah jangan masuk banyak. Masuk 1-1 dah ok.
Mushroom seasoning tu dah masin tau, so garam tu letak sikit ja. Dan kicap masin boleh ganti dengan kicap manis. Ap pun bila masak, kena selalu rasa tau.
ββββββ-
Time nak hidang, kena ada ;
Telur masin
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng Sahimi (brand Sahimi ni paling sedap)
Kacang tanah
Ikan bilis mata biru
Isi ayam yang di racik halus.
Letak sikit serbuk lada sulah & lada hitam untuk finishing moi berlauk. Kalau suka nak letak minyak bijan pun boleh. Tapi aku tak suka sebab minyak bijan tu nanti buat rasa lauk lain lari. ππ
Sukatan tiap bahan tu ampa agak-agak na.
Sedappppp dan menyelerakan. Yang pernah makan di Moi Berlauk Good Good Lucksaa mesti rindu nak makn lagi. π
So selamat mencuba!β₯οΈ
For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at
Comments