Resepi ni mudah. Simple dan sedap gila uiiii! Aku ni selamat diet ja. So makan berat 1x ja sehari. 😆
Jom tengok resepi.
Resepi sambal sardin suhun Safiyyah Osman.
Sardin 1tin - masukkan dlm mangkuk
Bawang besaq 1biji - potong pelangi
Ayaq asam jawa pekat kaw 2sudu besar
Garam kasaq - agak sendiri k
Air bersih - 1/2 cawan - 1cawan kalau suka kuah banyak
Suhun - rendam 5minit & tos.
Ubi kentang 1biji - belah 2, dan potong.
Bahan A (tumbuk kasaq)
Bawang putih 2ulas
Bawang besaq 1/2biji
Cabai hidup merah 1batang
Cabai melaka 4pcs
1. Panas minyak, tomeh bahan A.
2. Seminit lepas tu, masukkan ubi kentang.
3. Goreng ibu sampai separuh masak & sambal pecah minyak.
4. Masuk sardin. Kacau sampai mesra.
5. Masuk air 1/2cawan atau 1 cawan, masuk air asam jawa pekat.
6. Mendidih, masuk bawang.
7. Bila bawang lembut, masuk suhun dan garam.
8. Gaul sampai mesra dan tutup api. Siap.
Sedap weiii. Makan dengan nasi panas-panas yang lembik sikit. Goreng telur dadar. Potong timun jepun. Perhhhh! Boleh p jauh kuantiti nasi kita hahahaha..
Selamat mencuba. 🤗
For Events, Review/shoutouts, Advertorial & Advertising kindly contact me at safiyyahosman@gmail.com
Comments